Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Ekologiczne surowe kakao

21,90 zł

Ekologiczne surowe kakao



Kakao uzyskuje się z owoców kakaowca pochodzącego z tropikalnych lasów Ameryki Południowej. Większość związków w nim zawartych jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury. Z tego względu surowe kakao, które nie jest poddane działaniu obróbki termicznej, zachowuje swoje prozdrowotne wartości: zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino czy zielona herbata, a także jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, cynku, manganu, potasu, witamin z grupy B oraz błonnika.

Kakao jest także bogate w tryptofan, który jest przekształcany do jednego z głównych neuroprzekaźników w naszym organizmie – serotoniny (często nazywanej także hormonem szczęścia).

Jednocześnie dzięki zawartości związków takich jak teobromina, kofeina oraz anandamid kakao wykazuje efekt stymulujący, poprawiając przy tym nastrój.

Zawartość związku fenyletyloaminy (PEA) w kakao podnosi poziom dopaminy w organizmie, co przekłada się na poprawę skupienia, czujności oraz samopoczucia.

Na spożyciu kakao mogą skorzystać także osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, gdyż związki w nim zawarte zmniejszają insulinooporność.

Kakao świetnie nadaje się jako dodatek do musów lub koktajli owocowych, wypieków oraz deserów. Nie powinno się poddawać go obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w nim związki prozdrowotne.

Przybliżone wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość energetyczna:
1471 kJ / 353 kcal
Tłuszcz:
11,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
6,83 g
Węglowodany:
19,52 g
w tym cukry:
2,45 g
Błonnik:
32,48 g
Białko:
27,8 g
Sól:
0,1 g
Witaminy i minerały
Potas:
1524 mg
Żelazo:
13,9 mg
Magnez:
499 mg
Fosfor:
734 mg
Cynk:
6,8 mg
Miedź:
3,8 mg
Mangan:
3,8 mg
Selen:
14,3 μg

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.