Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Ciecierzyca 1kg

13,00 zł

Ciecierzyca 1kg

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Ciecierzyca pochodzi z zachodniej Azji i jest znana od tysięcy lat. Bywa nazywana cieciorką lub grochem włoskim. Jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Należy do rodziny roślin bobowatych. Jest głównym składnikiem popularnej pasty zwanej hummusem. Walory ciecierzycy są wykorzystywane od wieków.

Stanowi podstawowy element kuchni wegetariańskiej, ponieważ zawiera białko, które może stanowić w tym przypadku substytut białka zwierzęcego. Jej smak perfekcyjnie łączy się ze składnikami wielu kuchni świata. Jest zdrowym dodatkiem do zup, sałatek i dań wielowarzywnych.

Produkt odznacza się naturalną wysoką zawartością błonnika, witamin z grupy B, minerałów: potasu, fosforu, magnezu i żelaza. Dostarcza witaminy E, ryboflawiny i wapnia.

 

 

 

STOSOWANIE

 

Ciecierzycę można dodawać do sałatek, zup, dań mięsnych i ryb. Dobrze smakuje z oliwą i masłem, dlatego jest używana, jako dodatek do kanapek, ziemniaków, ryżu, kasz i makaronów.

Aby ugotować ciecierzycę należy odmierzyć szklankę ziarna i zalać ją zimną wodą w garnku i odstawić, na co najmniej 8 godzin. Najlepiej to zrobić wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Należy wybrać większy garnek lub naczynie, gdyż pod wpływem wody ciecierzyca napęcznieje. Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Ciecierzycę gotujemy pod przykryciem ok 60 min. Podczas gotowania można ją jedynie posolić. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka. Po ugotowaniu nadaje się do dalszej obróbki.

 

SKŁADNIKI

 

Składniki: Cieciorka ziarno

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

 

INFORMACJE DODATKOWE

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.