Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Bazylia 20g

4,99 zł

Bazylia 20g

 

Bazyli jest niezastąpioną przyprawą wszystkich dań wchodzących w skład kuchni śródziemnomorskiej (jest przede wszystkim głównym składnikiem sosu pesto). Jest także bardzo popularna w kuchni Polskiej. Bazylia jest wykorzystywana do sałatek oraz zup przeważnie pomidorowych, ponieważ posiadają bardzo wyrazisty smak i specyficzny przyjemny zapach.  Można również nacierać nią mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Stosowana jest do aromatyzowania octu winnego oraz oliwy z oliwek. Wytwarzane są z niej również oryginalne w smaku lody i wyroby czekoladowe, a także likiery. Bazylię należy dodawać do dań najlepiej pod koniec gotowania bądź smażenia, ponieważ wysoka temperatura doprowadza do zabicia jej smaku. Zarówno smak jak i zapach bazylii sprawia, że idealnie komponuje się z pomidorami. Ponadto jest doskonałym dodatkiem do bakłażana, cukinii i szpinaku. Dodając bazylię w ciągu ostatnich  30 minut gotowania, poprawiamy smak zup roślin strączkowych. Doskonale pasuje do dań z drobiu, gulaszów, sosów, pasztetów.

Okazuje się, że bazylia jest to zioło posiadające bardzo wiele korzystnych dla człowieka właściwości. Przede wszystkim wspomaga pracę układu trawiennego, przyspiesza przemianę materii, ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu, zapobiega oraz niweluje powstaje już skurcze żołądka, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, w związku z czym można ją wykorzystywać przy niestrawności i wzdęciach. Wykazuje skuteczność także w zwalczaniu braku apetytu. Stosuje się ją również jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom. Koi nerwy, gdyż posiada właściwości podobne do melisy. Poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość. Posiada także właściwości rozgrzewające. 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.