Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Karob Vivio 250g

8,00 zł

Karob Vivio 250g

 -W smaku i zapachu przypominają kakao i dlatego są używane, jako jego substytut. Zawierają mniej tłuszczu niż kakao i nie mają w składzie kofeiny. 

- Nasiona karobu można zmielić i przygotowywać z nich napój.

Szczegóły

 - Proszek z karobu zastępuje gorzkie kakao i można go dodawać do wypieków, budyniów i napojów. Należy dodawać go jednak o połowę mniej niż kakao.

- Z owoców karobu wyciskany jest sok, którego można używać, jako syropu do konserw owocowych i dodatku aromatyzującego do alkoholi.

Karob Karob, szarańczyn strąkowy, ceratonia (Ceratonia siliqua L.) to inaczej chlebek świętojański, należy do rodziny roślin bobowatych. Występuje w rejonie basenu morza śródziemnego. Karob w najbardziej popularnej formie powstaje ze zmielenia nasion strączków, które rosną na drzewie karbowym. Uzyskiwany w ten sposób proszek smakiem i wyglądem bardzo przypomina kakao. Karob jest jednak nieco słodszy, dlatego stosując mączkę chleba świętojańskiego, używamy jej zwykle mniej. Idealnie zastępuje kakao w wielu deserach i napojach. Nie zawiera alergenów oraz posiada niską zawartość tłuszczu, co czyni ją zdrowym zamiennikiem kakao i często stosowanym dodatkiem do wypieków czy deserów. słodycze Dieta i słodycze – smakołyki na jakie możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia Kiedy stosujemy dietę niestety nie możemy pozwolić sobie na słodycze, które zawierają jedynie puste kalorie. Ale istnieje pewna alternatywa, którą możemy wykorzystać. czytaj więcej Karob – właściwości Właściwości mączki chleba świętojańskiego są szeroko wykorzystywane. Karob stanowi słodki substytut kakao, jednak zawiera od niego mniej tłuszczu, posiada bogaty skład odżywczy oraz nie zawiera alkaloidów, jak kofeina czy teobromina. Karob świetnie sprawdza się w problemach żołądkowych. Dzięki właściwościom zagęszczającym, pomaga w leczeniu biegunki oraz korzystnie wpływa na nadkwasotę żołądka. Zawartość fosforu i wapnia sprawia, że karob wspomaga leczenie osteoporozy. Zawartość kwasu galusowego wzbogaca go we właściwości przeciwbólowe i przeciwdrobnoustrojowe. Nierzadko też wykorzystywany jest w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, głównie kaszlu. Sprawdza się również w leczeniu niedokrwistości. Udowodniono także właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. wapń Wapń w organizmie – jego rola, źródła w pożywieniu i objawy niedoboru Dlaczego wapń jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym naszej diety? Co jeść, aby nie dopuścić do niedoborów oraz jakie konsekwencje zdrowotne niesie zbyt mała podaż tego składnika w diecie? Na te pytania i wiele innych odpowiem w artykule, zapraszam. czytaj więcej Karob – wartości odżywcze i kalorie Mączka chleba świętojańskiego zawiera nawet do 70% węglowodanów (cukrów, skrobi oraz hemiceluloz), do 6% białka, do 4% tłuszczu oraz 15% wody. Bogata jest w naturalnie występujące witaminy i sole mineralne. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B1, B2 oraz B3, a także zawiera witaminę A, E oraz D. Ponadto znajdujemy w tej roślinie cenne pierwiastki, jak magnez, żelazo, wapń i fosfor. Karob posiada również kwasy organiczne: masłowy i izomasłowy, które dość rzadko występują w produktach pochodzenia roślinnego. Zawiera także duże ilości pektyn, śluzów oraz garbników, które mają właściwości zagęszczające i korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Ważne Wartość energetyczna karobu wynosi 222 kcal na 100 g. słodycze Smaczne i zdrowe zamienniki słodyczy Siedząc przed telewizorem pochłaniasz kolejnego batonika i uciszasz wyrzuty sumienia? Sięgnij po równie słodki zamiennik! czytaj więcej Karob – zastosowanie Jak już wcześniej wspominaliśmy, karob najczęściej stosowany jest w kuchni. Stanowi alternatywę dla kakao, szczególnie dla osób dbające o linię. Dla mieszkańców regionu śródziemnomorskiego, karob stanowi główne źródło cukru. Z owoców drzewa karbowego uzyskuje się sok o nazwie kaftan, który stosowany jest jako konserwant do konserw owocowych, a także stanowi dodatek do wyrobów alkoholowych. Stosowany jest w przemyśle spożywczym jako naturalny zagęstnik. Jego właściwości lecznicze powodują, że znajduje swoje zastosowanie również w przypadku stanów zapalnych, bólowych, kaszlu czy niedokrwistości. Dzięki zawartości składników upiększających ekstrakt z tej rośliny dodawany jest również do kosmetyków. Można odnaleźć go także w papierosach i niektórych sokach. Drzewo karobowe, dzięki swym właściwościom, które zawdzięcza tak bogatemu składowi substancji odżywczych, jest szeroko wykorzystywane od medycyny przez przemysł kosmetyczny, po spożywczy. Popularny jasno brązowy proszek, przypominający kakao, jest coraz bardziej lubianym dodatkiem, a nawet zamiennikiem zwykłego kakao. Posiada stosunkowo niską zawartość tłuszczu i kalorii. To wszystko sprawia, że zwolennicy naturalnych środków, często sięgają po karob i korzystają z jego wielu cennych właściwości. 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.