Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Lapacho kora 100g

11,00 zł

Lapacho kora 100g

 

Lapacho, czyli herbata Inków, to napój, którego właściwości i lecznicze działanie już dawno odkryły plemiona Ameryki Środkowej i Południowej. W tradycyjnej medycynie Indian Ameryki Łacińskiej lapacho do dzisiaj stosuje się praktycznie na wszystkie dolegliwości - na przeziębienie, grzybicę, a nawet na raka.

Lapacho (Tabebuia impetiginosa), inaczej pau d'arco, ipe roxo, taheebo lub tahuari, to nazwa rosnącego w lasach deszczowych Ameryki Środkowej i Południowej drzewa. Z wewnętrznej warstwy jego kory pozyskuje się susz, na bazie którego przygotowuje się napój nazywany lapacho lub herbatą Inków. Jego właściwości i lecznicze działanie doceniły m.in. plemiona Inków, które stosowały go niemalże na wszystkie dolegliwości. Współczesne badania naukowe potwierdzają niektóre z właściwości zdrowotnych lapacho.

Herbata Inków od wieków jest stosowana przez plemiona Ameryki Środkowej i Południowej w leczeniu niemalże wszystkich dolegliwości. Na przykład dla plemienia Garifuna z Nikaragui odwar z kory lapacho jest lekiem przeciwgorączkowym i przeciwbiegunkowym. Z kolei w Kolumbii Indianie Tikuna traktują wywar z całej rośliny jako lek na anemię i malarię, a także jako płukankę na bolące gardło. Z kolei Indianie peruwiańscy leczą wywarem z kory cukrzycę. Herbata Inków znalazła zastosowanie także jako lek na zapalenie stawów, wrzody żołądka czy chorobę Parkinsona. Zwolennicy lapacho twierdzą również, że łagodzi infekcje, zmniejsza stany zapalne, wspomaga trawienie, wzmacnia system odpornościowy, wypłukuje toksyny z organizmu, a także chroni przed chorobami układu krążenia i nadciśnieniem tętniczym. Niektórzy stosują przegotowaną korę zewnętrznie (jako okład) w leczeniu stanów zapalnych, zakażeń grzybiczych, wyprysków i ran.

Z badań laboratoryjnych i tych przeprowadzonych na zwierzętach wynika, że herbata Inków rzeczywiście wykazuje potencjalne działanie lecznicze. Zawdzięcza je m.in. takim składnikom, jak liczne pierwiastki mineralne (wapń, żelazo, magnez, mangan oraz potas), kwercetyna, karnasol, koenzym Q10, alkaloidy, kwasy hydrobenzoesowe oraz saponiny steroidowe. Jednak szczególne właściwości przypisuje się dwóm substancjom czynnym wyizolowanym z lapacho - pierwsza z nich to lapachol, a druga beta-lapachon.

Testy laboratoryjne wykazały, że kora z drzewa lapacho stymuluje do działania komórki układu odpornościowego zwane makrofagami. Z kolei z innych badań wynika, że wyciąg z kory może zabić bakterie (m.in. gronkowce i paciorkowce) i grzyby (w tym Candida albicans). Naukowcy przekonują również, że lapacho działa na wirusa Herpes simplex (opryszczki) oraz na różne wirusy grypy. W związku z tym herbata Inków możne mieć właściwości immunostymulujące, czyli wzmacniające układ odpornościowy człowieka.

Ponadto wykazano, że herbata Inków pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Polecana jest zwłaszcza osobom zmagającym się z wrzodami. Lapacho zmniejsza bowiem wydzielanie kwasu żołądkowego, a zwiększa wydzielanie śluzu, a tym samym łagodzi objawy choroby wrzodowej. W badaniach laboratoryjnych wykazano również, że lapacho zwalcza bakterię Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka. l

Skład: 
kora lapacho 100%

Jak stosować Lapacho korę? 
Należy do 200 ml gotującej się wody wsypać jedną łyżkę kory i gotować przez 10-15minut. Następnie odcedzić. Aby zauważyć efekty należy pić dwie szklanki dziennie.

Na początku przyjmowania mogą wystąpić nudności i bóle brzucha - z czasem powinny ustąpić, ponieważ są one wynikiem detoksyfikacji organizmu

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.