Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Kozieradka 50g

8,49 zł

Kozieradka 50g

Kozieradka to małe i twarde nasionka strąków rośliny przypominającej fasolę. Kozieradka jest rośliną posiadającą bardzo wiele właściwości zdrowotnych, a także bogatą w cenne składniki odżywcze

Szczegóły

 

W swoim składzie posiada znaczące ilości selenu, jest też naturalnym źródłem żelaza, krzemu, sodu i tiaminy. Stymuluje wytwarzanie płynów śluzówek, pomaga usuwać alergeny i toksyny z dróg moczowych oraz łagodzi kaszel. Stymuluje pocenie,  zmniejsza gorączkę, pomaga w leczeniu alergii, oskrzeli i zatorów. Jest ona skuteczna przy problemach z układem pokarmowym, gdyż szybko i skutecznie niweluje wzdęcia czy też zaparcia.

Ponad to posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi, stosuje się  ją w połączeniu z insuliną, obniża też ciśnienie krwi, a także łagodzi i zmniejsza stany zapalne i infekcje. Świetnie się sprawdza przy leczeniu zatok i płuc, ponieważ posiada właściwości wykrztuśne. Sporządzony z niej napar świetnie się sprawdza przy leczeniu dolegliwości żołądkowych. Kozieradka posiada skład chemiczny bardzo zbliżony do oleju z wątroby dorsza, dlatego też wywar z nasion kozieradki jest czasami stosowany jako jego substytut. Uważa się, że jest ona afrodyzjakiem, ponieważ podwyższa poziom testosteronu. Nasiona kozieradki posiadają w swoim składzie między innymi: alkaloidy, w tym trygonelinę, gentianinę i związki karpainy. Ponadto obfitują one w błonnik pokarmowy oraz w 4-hydroksyizoleucynę, składnik, który może mieć działanie hipoglikemizujące (obniżanie stężenia glukozy we krwi). Spożywanie tej rośliny może doprowadzić do wydzielania specyficznego zapachu potu, ponieważ używana jest także do produkcji hormonów sterydowych, dlatego nazywana jest "ziołem kulturystów". 

Można ją stosować zewnętrznie, gdyż zmiękcza skórę przy problemach z czyrakami, owrzodzeniami czy też innymi problemami skórnymi.

Wykorzystując suszone nasiona, można je przed użyciem lekko przeprażyć na patelni, jednak należy robić to umiejętnie, aby nie przesadzić, gdyż mogą wtedy nabrać gorzkawego smaku. W postaci prażonej są wówczas łatwiejsze do zmielenia. Wystarczy szczypta by nadać potrawie charakterystycznego smaku i aromatu, trzeba jednak uważać aby nie dodać jej zbyt wiele, ponieważ może wtedy zepsuć smak dania. Jej nasiona są składnikiem wyrobu cukierniczego bliskiego wschodu, jakim jest chałwa. Z mąki zmieszanej ze zmieloną kozieradką powstaje pikantny chleb. W Indiach prażone zmielone nasiona są substytutem lub podróbką kawy. Z kozieradki można także zrobić herbatę - łyżeczkę nasion na dwie filiżanki należy parzyć przez pięć minut.

Nasiona kozieradki są bardzo twarde w kolorze żółtym, niektóre z nich są w kształcie podłużnym, zaś inne posiadają kształt rombu lub sześcianu. Głęboka bruzda dzieli każde nasionko na dwie części. Dostępne są w całości, suszone, a także w postaci żółtego proszku, ze zmielonych i prażonych nasion. Roślina ta posiada długość od 30 do 60 centymetrów, ma charakterystyczny korzenny aromat, który przez długi czas się utrzymuje na ręce po jej dotknięciu. 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.