Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Kolendra mielona 40g

8,00 zł

Kolendra mielona 40g

Kolendra jest przyprawą, która posiada specyficzny łagodny smak, w związku z czym wystarczy dodać jej niewiele do sporządzanych dań, aby nadać im niesamowitego smaku i aromatu.

Szczegóły

 

Jeżeli wykorzystujemy świeże liście to najpierw należy je rozdrobnić lub pokroić, a następnie dodać do gotującej się potrawy. Tracą one smak przy suszeniu, można je jednak zamrozić w postaci kostek lodu po uprzednim blanszowaniu lub pokrojeniu. Kolendra jest bardzo popularnym produktem w kuchniach całego świata. Wykorzystywana jest przeważnie jako dodatek  do curry, gdzie dodana jest w postaci grubo zmielonej - zwłaszcza w Indiach – dzięki czemu  uzyskuje się chrupiącą konsystencję. Stosowana jest także do zup, gulaszy oraz świetnie komponuje się z daniami drobiowymi, wędzonym mięsem czy dziczyzną. O dziwo stanowi także świetny dodatek do wypieków ciast, pieczywa i innych produktów piekarniczych. Najbardziej popularna i najczęściej wykorzystywana jest w krajach arabskich, gdyż jest niezastąpioną przyprawą do potraw z jagnięciny, mięsa koźlego, a także wszelakich nadziewek i farszów. Popularna arabska mieszanka przypraw Taklia w swoim składzie zawiera kolendrę i czosnek. Kolendra idealnie się sprawdza w połączeniu z daniami greckimi oraz jest dobrym dodatkiem do egipskich przekąsek dukka, będących kombinacją smakową prażonego sezamu, orzechów laskowych, soli i pieprzu. Kolendra doskonale komponuje się z szynką i wieprzowiną, zwłaszcza, gdy do potrawy dodana jest pomarańcza.

Kolendra jest bardzo ceniony produktem, gdyż nadaje daniom niepowtarzalnego smaku jak  i zapachu. Nadaje się również do dań rybnych, a wraz z innymi przyprawami wtarta w kurczaka lub rybę utworzy pyszną aromatyczną skórkę. Niezwykły smak uzyskamy smażąc kilka nasion kolendry z kiełbasą. Kolendra jest dopełnieniem wielu receptur chilli, takich jak Harissa – bardzo pikantny sos z czerwonej papryki pochodzący z Afryki Północnej. Kolendrę można dodać do serka wiejskiego. Wykorzystuje się zawsze świeże liście. Występują w kuchni Bliskiego Wschodu, a także w hiszpańskiej, indyjskiej, w kuchniach orientalnych i południowoamerykańskich. Kolendrę można stosować jak pietruszkę posypując nią mięso mielone, sosy puree, zupy i curry. Nasiona można wykorzystać jako składniki wielu sałatek.

Kolendra pochodzi z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od dawien dawna jest także znana w Azji. Rośnie dziko także w Egipcie i Sudanie oraz na angielskich polach. Obecnie nasiona produkowane są w Rosji, w Indiach, w Ameryce Południowej, Afryce Północnej – zwłaszcza w  Maroku, a także w Holandii. Do Wielkiej Brytanii sprowadzona została przez Rzymian, którzy używali jej w kuchni i w medycynie. Dojrzałe nasiona są słodkie i aromatyczne, a niedojrzałe charakteryzuje nieprzyjemny zapach. Liście mają specyficzną woń i doskonale komponują się z wieloma ostrymi potrawami z Indii, Meksyku i Bliskiego Wschodu.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.