Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Kardamon mielony 30g

11,99 zł

Kardamon mielony 30g

Kardamon jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Znana była już w starożytności. Egipcjanie używali jej w celu dbania o higienę jamy ustnej, żując nasiona kardamonu, zaś Gracy i Rzymianie wykorzystywali go w postaci perfum. Kardamon jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. 

Szczegóły

 

Kardamon znalazł szerokie zastosowanie w gastronomii oraz w tradycyjnych kuchniach wielu zakątków świata. Najczęściej stosowany jest na Bliskim i Dalekim Wschodzie, do wypieków ciasteczek, ciast, a także do produkcji napojów alkoholowych.  Sprawdza się znakomicie jako dodatek do dań z curry. Jest głównym składnikiem potraw typu pilaw – tradycyjna bliskowschodnia potrawa, której głównymi składnikami są aromatycznie doprawione mięso (jagnięcina albo baranina) oraz ryż. W Indiach jest używany do sporządzania słodkich potraw oraz napojów. Ponadto bardzo dobrze sprawdza się jako przyprawa aromatyzująca pikle, szczególnie marynowane śledzie, grzane wino, a także jako dodatek do dań mięsnych, drobiu i skorupiaków. Nadaje smak kremom i niektórym rosyjskim likierom. Zaleca się również żucie kardamonu (jak orzechy), dzięki czemu można pozbyć się przykrego zapachu z ust oraz działa bakteriobójczo. W Turcji jest przede wszystkim znany jako składnik kawy, który nadaje jej charakterystyczny posmak.

Kardamon ma bardzo wiele właściwości leczniczych, przede wszystkim: wzmacnia i pobudza apetyt, ułatwia wchłanianie pokarmów i białek, przyspiesza przemianę materii, zapobiega zaparciom, wzdęciom, zapaleniu jamy ustnej, odświeża oddech, łagodzi bóle reumatyczne, jest antywirusowy, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy, działa moczopędnie, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się nadmiernych ilości wody w organizmie człowieka. W wyniku przeprowadzonych badań naukowcy stwierdzili, że olejek eteryczny pozyskiwany z kardamonu zawiera silne właściwości przeciw konwulsyjne, potwierdzając tym samym jego skuteczność w niwelowaniu gazów, kolek czy skurczów. Zostały przeprowadzone również badania nad właściwościami kardamonu, które potwierdzają, że zmniejsza on pięciokrotnie namnażanie się komórek rakowych w przypadku jelita grubego.

Kardamon wywodzi się ze Wschodu, rośnie głównie na dziko w lasach Indii. Jego uprawy można także znaleźć w Gwatemali, na Sri Lance, na terenie Indochin i Tanzanii. Jest to roślina jednoroczna, zaliczana do rodziny Imbirowatych. Jej łodygi rosną do długości 2,5 metrów, kłącze jest duże i bulwiaste, a liście są koloru ciemnozielonego i osiągają szerokość do 60 centymetrów. Rodzi kwiaty o barwie zielonej. Posiada niewielkie, lepkie nasiona o barwie ciemno-brązowej, które znajdują się w kapsule w trzech podwójnych rzędach, po około sześć nasion w każdym rzędzie. Długość strąków to około 20 mm, w zależności od odmiany. Kardamon jest uprawiany w taki sposób, aby dawał jak najwięcej cienia. Zbierany jest od października do grudnia. 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.