Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Imbir mielony 40g

9,99 zł

Imbir mielony 40g

Imbir to bogate źródło substancji antyoksydacyjnych. Wykorzystywany jest bardzo często jako domowy lek w przypadku wielu chorób, rozrzedza krew, podobnie jak aspiryna, nie powodując przy tym dolegliwości żołądkowych.

Szczegóły

 

Imbir posiada bardzo intensywny zapach, ze świeżą, słodkawą nutą, którą zawdzięcza olejkowi eterycznemu o nazwie zingiberol. Smak imbiru jest lekko gorzkawy i palący, jest to zasługa zawartych w nim gingerolu i zinferonu.

 Wszystkie wyżej wymienione substancje, wchodzące w skład imbiru posiadają właściwości prozdrowotne. Dzięki nim imbir m.in.:

-       Pobudza przemianę materii, niweluje wzdęcia, wzmaga produkcję śliny i soku żołądkowego, a także działa rozluźniająco i żółciopędnie.

-       Pobudza apetyt, zapobiega wymiotom po leczeniu chemią, wchodzi w skład leków przeciw chorobie lokomocyjnej ponieważ zmniejsza mdłości.  

-       Zapobiega powstawianiu zakrzepów, obniża poziom cholesterolu we krwi.

-       Zmniejsza bóle podczas miesiączki, a także napięcie z nią związane.

-       Jest bardzo skuteczny przy walce z przeziębieniem, działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco, antywirusowo. Wspomaga leczenie stawów oraz bóli mięśniowych.

-       Niweluje bóle migrenowe, zmniejszając ich częstotliwość.

-       Działa przeciwobrzękowo i moczopędnie, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się nadmiernej ilości wody w organizmie.

-       Odkaża, odświeża, działa przeciwbakteryjnie i pozostawia uczucie świeżości w jakie ustnej.

-       Poprawia pamięć, koncentrację, pracę umysłową.

-       Pobudza krążenie, organy płciowe i rozgrzewa organizm.

-       Uchodzi za afrodyzjak.

Imbir jest bardzo wartościową przyprawą rozpowszechnioną na całym świecie. Jest to niezbędny składnik w kuchni azjatyckiej i orientalnej, używany do marynat, past, a w postaci sproszkowanej jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Na terenach zachodnich suszony imbir jest używany przede wszystkim jako dodatek do wypieku ciast, ciasteczek, a w szczególności piernika. Dodaje ostrzejszego smaku budyniom, dżemom, konfiturom, a także używa się go do win, piw, herbat uwydatniając i zmieniając ich posmak na nieco wyrazistszy .

Imbir to przyprawa wywodząca się z Chin oraz Indii, a nazwa pochodzi od sanskryckiego słowa „stringa-vera”, co tłumacząc oznacza „ciało jak róg”, gdyż kształtem podobny jest do poroży jelenia. Imbir był jedną z najbardziej znanych i najwcześniej używanych przypraw w Europie Zachodniej od IX wieku. Korzeń imbiru, a w rzeczywistości kłącze, występuje w wielu formach, najczęściej spotykane są surowe korzenie (świeży imbir)  oraz w postaci sproszkowanej.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.