Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Cynamon Cejloński mielony 50g

11,99 zł

Cynamon Cejloński mielony 50g

Cynamon to popularna w polskiej kuchni przyprawa, która wytwarzana jest z wysuszonej kory cynamonowca. 

Szczegóły

 

Wyróżnia się bardzo dużo gatunków cynamonu, jego dwie główne odmiany to: cynamon chiński) i Cinnamomum zeylanicum (cynamon cejloński), który możecie Państwo nabyć właśnie w naszym sklepie internetowym. Cynamon jako przyprawa znany jest już od Starożytności, był on używany w medycynie oraz służył jako dodatek do napojów. Wykorzystywany był również wraz z imbirem do sporządzania wielu leczniczych receptur. Cynamon ażeby nie tracił swojego aromatu i zapachu powinien być przechowywany w pojemnikach ograniczających dostęp światła i powietrza. Dlatego w trosce o najwyższą jakość naszych produktów zapakowaliśmy nasz cynamon w opakowania, które chronią go przed światłem i wietrzeniem. Najczęściej jest wykorzystywany do wypieków ciast, ciasteczek oraz sporządzania różnego rodzaju deserów. Wyśmienicie komponuje się z jabłkami i gruszkami. Może również być stosowany jako dodatek do grzanego piwa, kremów i syropów. Najbardziej popularny jest w kuchniach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej . Stosowany jest także jako dodatek do rozgrzewających napojów, herbat ziołowych oraz czekolady.

Cynamon posiada bardzo wiele składników odżywczych i charakteryzuje się cennymi właściwościami prozdrowotnymi. W wyniku przeprowadzonych badań potwierdzono fakt, że włączenie do codziennego jadłospisu zaledwie pół łyżeczki cynamonu powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi, cholesterolu oraz trójglicerydów nawet o 20%.  Wykazuje on właściwości wiatropędne, niweluje nudności oraz wzdęcia.  Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw świata, posiada zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także ceniony jest w medycynie. Cynamonem przyprawia się przetwory owocowe (kompoty, wina grzane), nadaje on także charakterystyczny korzenny smak potrawomkuchni indyjskiej.

Kora cynamonowca zawiera olejek cynamonowy, w skład którego wchodzą: aldehyd cynamonowy (65-75%), octan cynamylu, eugenol (ok. 5%) oraz β-kariofylen (do 4%). Posiada on właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. W związku z tym znalazła ona szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, stanowi składnik wielu preparatów, które wykorzystywane są w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego. Cynamon działa przeciwbiegunkowo i niweluje nadkwaśność. Często występuje jako składnik leków przeciwbakteryjnych, kremów, maści, działa także przeciwzapalnie i miejscowo znieczulająco. Cynamon stanowi składnik tzw. maści tygrysiej. W medycynie ludowej cynamon był stosowany jako środek łagodzący bolesne miesiączki oraz w celu poprawy apetytu, a także w zaburzeniach trawienia. Cynamon jest zalecany także dla diabetyków, ponieważ  zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny. Jednakże wprowadzenie go jako leku hipoglikemicznego wymaga dalszych analiz farmakologicznych oraz przeprowadzenia badań klinicznych.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.