Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Curry 50g

9,99 zł

Curry 50g

Curry to niezwykle zdrowa mieszanka przypraw znana i używana na Dalekim Wschodzie już ponad 4 tysiące lat temu.

Szczegóły

 

Ażeby dowiedzieć się jakie cudowne prozdrowotne właściwości ma curry należy bliżej przyjrzeć się poszczególnym jej składnikom.

Kurkuma to typowa przyprawa charakterystyczna dla kuchni indyjskiej, jednak dzięki swojemu składnikowi, jakim jest kurkumina, może ona szczycić się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Kurkumina to aktywny biologicznie składnik kurkumy o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Jednakże kurkumina jest trudno przyswajalna, dlatego też mieszanie jej z innymi (zwłaszcza ostrymi przyprawami – takimi jak pieprz, czy chili, które tak jak kurkuma wchodzi w skład curry). Kurkuma jest bardzo silnie przeciwzapalna, jej substancje oddziaływają nawet na przewlekłe stany zapalne, nie dając przy tym skutków ubocznych, jak w przypadku konwencjonalnych leków przeciwzapalnych. Kurkumina działa na poziomie molekularnym blokując działanie NF-kb, białka przyczyniającego się do powstawania m.in. nowotworów i innych chorób przewlekłych. Kurkumina blokuje wolne rodniki i prowadzi do ich usuwania z organizmu, dodatkowo pobudza w organizmie naturalne procesy antyoksydacyjne. Kurkumina zwiększa stężenie BDNF (białka, tzw. czynnika neurotroficznego – niezbędnego do namnażania się i dzielenia neuronów). Badania naukowe dowiodły, że zmniejszenie poziomu czynnika neurotroficznego BDNF w mózgu wiąże się z występowaniem zachorowań na depresję oraz chorobę Alzheimera. Wobec czego kurkuma może okazać się doskonałym środkiem profilaktycznym w zapobieganiu chorobom starczym, których skutkiem jest zmniejszona aktywność mózgu. Spożywanie kurkumy wspomaga pamięć i poprawia pracę mózgu. Kurkumina obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, a to za sprawą wzmocnienia komórek śródbłonka, stanowiących wysoce wyspecjalizowaną wyściółkę naczyń krwionośnych i limfatycznych. To właśnie uszkodzenia komórek śródbłonka prowadzą w dużej mierze do powstawania chorób serca. Badania naukowe nad kurkuminą dowiodły, że jej właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne dodatkowo wspierają układ sercowo-naczyniowy. W toku badań klinicznych u osób poddawanych operacji pomostowania tętnic wykazano, że spożywając kurkuminę o 65 % spadło ryzyko wystąpienia u nich ataku serca. Kurkumina hamuje rozwój nowotworów i guzów nowotworowych. Badania kliniczne dowiodły, iż kurkumina ma w szczególności silne działanie zapobiegające i hamujące rozwój nowotworu jelita grubego. Badania prowadzone u chorych na raka okrężnicy na Uniwersytecie Illinois w Chicago dowiodły, iż podawanie dużych dawek kurkuminy w sposób istotny i znaczny doprowadziło do redukcji zmian nowotworowych. Kurkumina to również remedium dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Badania kliniczne, których wyniki zostały opublikowane w 2012 r. wykazały, że podawanie dużych dawek kurkuminy osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów, daje o 45 % lepsze efekty terapeutyczne niż w grupie, która otrzymywała konwencjonalne leki przeciwzapalne. (kopia z kurkumy)

Chili przyprawa z suszonych i sproszkowanych ostrych papryczek chili, która nie tylko ma duże walory smakowe, ale również wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Najbardziej prozdrowotnym składnikiem papryczek chili jest kapsaicyna – substancja chemiczna odpowiadająca za ostry smak papryczek.  Kapsaicyna ma silne właściwości przeciwzapalne dzięki hamowaniu działania neuropeptydu odpowiadającego, dzięki czemu łagodzi stany zapalne, w szczególności stany zapalne stawów. Mimo tego, że kapsaicyna silnie pobudza receptory bólowe zlokalizowane w jamie ustnej, papryka chili wykazuje działanie przeciwbólowe. Spożywanie chili może przyczynić się do łagodzenia bólów głowy oraz bólu wywołanego neuropatią cukrzycową. Badania naukowe nad właściwościami kapsaicyny przeprowadzone na Uniwersytecie Nottingham dowiodły, że ta substancja chemiczna ma właściwości hamujące rozwój nowotworów poprzez niszczenie mitochondriów, odpowiedzialnych za namnażanie się komórek rakowych.  Papryczki chili zawierają beta-karoten i pro-witaminę A, dzięki czemu jedzenie chili pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy. Witamina A oraz beta-karoten chronią przed namnażaniem się wirusów o bakterii wywołujących infekcje i stany zapalne. Papryka chili zmniejsza opuchliznę błon śluzowych oraz wspomaga usuwanie śluzu z organizmu przez co zmniejsza nieprzyjemne skutki kataru takie jak np. zatkany nos. Badania nad właściwościami chili dowodzą, że chili zapobiega chorobom serca, a także udarom. Chili powoduje obniżenie stężenia złego cholesterolu HDL we krwi. Chili ma także bardzo pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego, likwiduje wzdęcia, pobudza pracę wątroby i trzustki do produkcji soków trawiennych przez co wspomaga trawienie. Ponad to dzięki stymulacji krążenia naczyń krwionośnych znajdujących się w żołądku oraz stymulacji komórek polegającej na produkcji dobrych soków trawiennych chili leczy wrzody żołądka.  Jedzenie chili zwiększa zjawisko termogenezy przez co znacznie przyspiesza metabolizm, spalanie kalorii, a tym samym przyspiesza odchudzanie. Jedzenie chili hamuje też apetyt na słone, tłuste i słodkie potrawy. W chili znajdziemy wiele cennych witamin takich jak witamina E, B1, B2, niacyna, B6, kwas foliowy, B12 oraz C. W skład chili wchodzą pożądane dla ludzkiego organizmu pierwiastki takie jak: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, żelazo, cynk, miedź mangan. (kopia z chili)

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.