Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Dalej

Wysyłka
eBiuletyn-Newsletter

Szukaj

Mąka kukurydziana wolna od GMO 500g

7,50 zł

Mąka kukurydziana wolna od GMO 500g



Mąka kukurydziana uzyskiwana jest z przemiału ziaren kukurydzy, ma charakterystyczny żółty kolor. Zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz wszechstronne zastosowanie w kuchni.  

Zawiera białko, witaminę E, retinol oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, dzięki któremu przyspieszone są procesy przemiany materii, a także bardzo cenne składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, potas, selen, kobalt, fosfor. Spożywanie potraw i produktów z zawartością mąki kukurydzianej pozwala na ograniczenie wystąpienia chorób cywilizacyjnych, do których należą: otyłość, nowotwory, choroby serca czy hiperlipidemia.

Mąka kukurydziana jest bardzo dobrą alternatywą dla osób, które wyeliminowały ze swojego codziennego jadłospisu m.in. jęczmień, żyto i owies. Zalecana jest również dla dzieci i osób po operacjach bądź zabiegach.

Jest to produkt lekkostrawny, który dodaje niesamowitej energii. Mąka kukurydziana może stanowić rewelacyjny substytut mąki pszennej, która, tuż obok mąki żytniej, jest najbardziej popularna w Polsce.

Jest świetnym dodatkiem do sporządzania naleśników, omletów, placków na słodko, ciasteczek, biszkoptów, chleba, bułek, bułeczek, makaronów oraz klusek. Bardzo dobrze się sprawdza jako zagęstnik do sosów i zup.

Jest również popularna w cukiernictwie, gdzie używa się ją do wypieków ciastek, ciast, babeczek i placów. Mąka kukurydziana nadaje wypiekom ładny, złocisty kolor, lekkość i delikatność. Wypieki z mąką kukurydzianą charakteryzują się dużą puszystością. Coraz bardziej popularne staję się panierowanie nią mięs i ryb.

Największą sławę jednak zyskała w krajach Ameryki Południowej, gdzie stosowana jest do wypieków tortilli, nachos, tacos, a także wielu innych potraw.

Posiada ona specyficzny pomarańczowy kolor i charakterystyczny smak. Ciasto wykonane z tej mąki znacznie różni się od innych, gdyż jest mało elastyczne i nieco porowate. Ze względu na jej właściwości odżywcze używana jest do produkcji pokarmów dla dzieci.

W kuchni polskiej jest to coraz bardziej popularny produkt kulinarny, do którego przekonuje się już znacznie więcej ludzi.

Kraj pochodzenia: Polska

 

 

  • nadaje wypiekom ładny, złocisty kolor
  • nadaje puszystości
  • ma ciekawy rozkład makro i mikroskładników
  • sprawdza się jako zagęstnik do zup i sosów
  • mąka nie pochodzi z upraw modyfikowanych genetycznie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.