Firma Celiko powstała w 1982 roku i jest firmą z całkowicie polskim kapitałem. Od początku swojej działalności specjalizuje się i doskonali w zakresie produkcji artykułów spożywczych, w szczególności suchych koncentratów spożywczych. Rozpoczęła swoją działalność od trudnej i pionierskiej produkcji, wymagającej ostrych reżimów produkcyjnych – produkcji pełnego asortymentu żywności dietetycznej dla diet eliminacyjnych – między innymi Celiakii.
Dalszy rozwój firmy konsekwentnie prowadził w kierunku produkcji żywności funkcjonalnej tzw. „zdrowej” – opartej na naturalnych dodatkach, którego efektem było powstanie w 1998 roku nowego działu w firmie, zajmującego się produkcją naturalnych dodatków do żywności.
Produkcję naturalnych dodatków do żywności firma opiera na trzech liniach technologicznych:
ciągłej linii produkcyjnej do liofilizacji warzyw i owoców; dziale produkcji naturalnych dodatków do żywności w formie proszków, opartym na technologii suszenia rozpyłowego; instalacji do granulacji ciśnieniowej proszkowych dodatków do żywności. Produkcja odbywa się w pełni wystandaryzowanych warunkach, na nowoczesnych liniach technologicznych pod nadzorem wyspecjalizowanej kadry, co gwarantuje osiąganie i utrzymywanie wysokiej i stabilnej jakości wyrobów.
Odpowiedni poziom jakościowy wyrobów jest wynikiem konsekwentnej polityki firmy w tym zakresie, której efektem było wprowadzenie i ciągłe udoskonalanie stosownych systemów jakościowych.